torsdag 14 oktober 2010

Recept på Frukostbröd med havre

Efter önskemål så lägger jag ut receptet på brödet jag bakade igår.

Frukostbröd med havre
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl (jag använde mindre ca 6 dl kanske)
Bättre att tillsätta mer eftersom om det behövs eller vid knådningen.

1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
    Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin.
    (Jag använde inte maskin, därav den mindre mjölmängden kanske).
    Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 eller smörj den med matfett.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten.
    Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämnt över hela plåten.
    Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på
    havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
    Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.